Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera) jest bohaterką jednego z materiałów z cyklu „R jak reportaż” wyemitowanych przez TVR. Słynąca z wyrobu ekologicznych serów rolniczka dzieli się doświadczeniami na temat chowu owiec, wyrobu serów i chowu krów rasy Jersey.

Sylwia Szlandrowicz wspomina swoje serowarskie początki. Pierwszymi degustatorami nabiału byli znajomi i rodzina, smakowity i aromatyczny ser udało się wytworzyć dopiero po kilku latach prób i doświadczeń. W reportażu zaprezentowanych zostało wiele fachowych porad dotyczących chowu i ekologicznego
przetwórstwa.

Chów owiec wschodniofryzyjskich – wady i zalety

Sylwia Szlandrowicz bardzo ceni sobie rasę wschodniofryzyjską – to właśnie 60 owiec tej rasy dostarcza mleko z których powstają sery sygnowane znakiem „Ranczo Frontiera”. Bohaterka reportażu zwraca uwagę, że jest to rasa bardzo wydajna, ale też wrażliwa – wymagająca fachowego i ostrożnego podejścia. Wydajność może wynieść 1000 l mleka rocznie, ale może też ukształtować się na poziomie 200 l. Zaletą rasy wschodniofryzjskiej jest także okres laktacji, który trwa nawet 300 dni (od lutego do listopada). Ciekawostką związaną z rasą wschodniofryzyjską jest fakt, że to jednak z nielicznych owiec nie posiadająca instynktu stadnego – nadaje się do trzymania w małych gospodarstwach.

Krowy rasy Jersey

Sylwia Szlandrowicz bardzo ceni także krowy rasy Jersey – na bazie ich mleka wytwarzane są tzw. „sery dżersejowe”. Mleko od tych krów cechuje duża zawartość tłuszczu i białka.

Jak powstają eko sery?

W reportażu pokazany jest także proces powstawania serów w Ranczo Frontiera. Polecamy obejrzenie całego materiału na stronach TVR: http://boostit.tvr24.pl/index.php/wideo-46-43.html