Ten poradnik pomoże przestrzegać przepisów higienicznych podczas farmerskiego wyrobu serów

Poradnik dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka – to publikacja wydana przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Jest realna szansa, że będzie stanowić punkt odniesienia w rozmowach i sporach pomiędzy rolnikami, przetwórcami i instytucjami kontrolującymi.


Drukowana wersja publikacji dystrybuowana jest podczas szkoleń, które odbywają się we współpracy z lokalnymi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, ale Poradnik dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka pobrać można również ze strony Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

Na rynku istnieje wiele wydawnictw dotyczących systemów bezpieczeństwa i jakości w przemyśle mleczarskim, ale ze względu na swoją złożoność i skomplikowane procedury nie nadają się one do stosowania w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka

– pisze w wstępie dr Mirosław Sienkiewicz, dyrektor d/s Rozwoju i Szkoleń w firmie AGROVIS Sp. J, który jest autorem opracowania.

Zawartość Poradnika dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka

Poradnik, podzielony został na 3 części – treść zasadniczą poradnika, karty operacji i karty procesu dla poszczególnych produktów, jest dostępny do wyświetlenia tutaj:

Poradnik-
Karty Operacji
Karta Procesu 1. Produkcja mleka
Karta Procesu 2. Mleko spożywcze surowe do sprzedaży
Karta Procesu 3. Mleko spożywcze pasteryzowane
Karta Procesu 4. Śmietana i śmietanka
Karta Procesu 5. Masło
Karta Procesu 6. Mleczne napoje fermentowane
Karta Procesu 7. Sery twarogowe i świeże
Karta Procesu 8. Sery kwasowo-podpuszczkowe
Karta Procesu 9. Sery miękkie podpuszczkowe
Karta Procesu 10. Sery dojrzewające nisko dogrzewane
Karta Procesu 11. Sery dojrzewające średnio i wysoko dogrzewane
Karta Procesu 12. Sery z przerostem pleśni
Karta Procesu 13. Sery zwarowe

Każda z kart to tak naprawdę przystępnie przedstawiona tabela, w której zidentyfikowano potencjalne zagrożenia higieniczne, działania zapobiegawcze, metody kontroli oraz propozycje ewentualnych działań naprawczych.

Główny Lekarz Weterynarii zaakceptował treść poradnika

Co bardzo istotne, merytoryczna zawartość książki, zaakceptowana została przez Głównego Lekarza Weterynarii, który rozesłał do regionalnych oddziałów rekomendacje. – Mam nadzieję, że stworzyliśmy płaszczyznę dialogu pomiędzy instytucjami państwowymi a rolnikami i przetwórcami – mówił dr Mirosław Sienkiewicz podczas szkolenia „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”, które odbyło się 12 września 2017 w Kujawsko – Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Jak wiadomo, od wielu lat, zawyżane i restrykcyjnie egzekwowane wymagania sanitarne hamują rozwój zagrodowego serowarstwa oraz nierzadko „wpędzają” w szarą strefę małych serowarów, którzy nie są w stanie sprostać takim samym wymogom jak duże i średnie zakłady. Publikacja tego typu poradników w połączeniu z systemem Rolniczego Handlu Detalicznego (szerzej na ten temat piszemy w oddzielnym tekście) może być istotnym krokiem w kierunku znormalizowania tej sytuacji. Oby!

Uwaga! Poradnik dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka jak wskazuje sam tytuł to publikacja poświęcona tylko i wyłącznie kwestiami związanymi z higieną i bezpieczeństwem sanitarnym. Nie zamieszczono w niej wskazówek technologicznych i przepisów związanych z wytwarzaniem serów. Te znaleźć można chociażby w książkach i poradnikach.