Na festiwalu Cheese 2017, który odbędzie w dniach 15-18 września, utworzony zostanie ruch na rzecz surowego mleka, którego sprzedaż w wielu krajach jest zakazana lub w znacznym stopniu ograniczona. Slow Food, organizator imprezy, chce to zmienić.

Walka w obronie surowego mleka i produktów z niego wytwarzanych trwa już od pierwszej edycji Cheese, a więc od 20 lat. W tym czasie dużo już udało się osiągnąć, ale do zrobienia nadal pozostaje wiele.

Mali producenci, który wyrabiają sery metodą naturalną, z trudem docierają do nowych odbiorców. Konsumenci pozbawiani są prawa wyboru, gdyż w sklepach kupić mogą jedynie produkty o ujednoliconym smaku i zapachu. Do ich produkcji wykorzystuje się gotowe enzymy, które dodaje się do mleka w celu rozpoczęcia procesu krzepnięcia. To znacząco zmniejsza ryzyko nieprawidłowości w produkcie docelowym, ale też pozbawia go naturalności, podobnie jak użycie drożdży przemysłowych.

Dzisiaj trudno o sery wyrabiane metodą tradycyjną, ręcznie. Drewno jest materiałem zabronionym w zakładach mleczarskich. Mleko przepływa przez stalowe urządzenia, w jałowym środowisku, przez co hamowany jest wzrost flory bakteryjnej. Utracona zostaje tym samym różnorodność biologiczna.

Slow Food poprzez swoje działania zachęca producentów, by samemu przygotowywali kultury bakterii mlekowych, by w ten sposób utrzymać naturalną florę bakteryjną, a co za tym idzie – unikatowy smak.

Cheese 2017 już we wrześniu

Jak bogaty jest wachlarz naturalnych serów przekonać się będzie można już niedługo. W dniach 15-17 września 2017 roku we włoskim mieście Bra odbędzie się Cheese 2017. Impreza ma charakter międzynarodowy i poświęcona jest produktom mleczarskim wytwarzanym w sposób tradycyjny. Jej uczestnicy będą mieli okazję do posmakowania serów wywarzanych z mleka krowiego, owczego czy koziego.

Festiwal odbywa się co dwa lata. W 2015 roku przyciągnął ponad 270 000 osób, w tym 30 proc. z zagranicy. Swoje produkty prezentowało 30 wystawców z 23 krajów. W programie tegorocznej edycji imprezy znalazły się warsztaty i degustacje z przewodnikiem. Będzie można również wziąć udział w konferencjach dotyczących zagadnień związanych z dobrostanem zwierząt, globalnym ociepleniem, żywieniem i zdrowiem oraz spotkać się z najlepszymi kucharzami kuchni włoskiej i międzynarodowej.

Obecnie żywność produkowana jest masowo. Często jest jałowa, pozbawiona tradycyjnego smaku i właściwości. Festiwale takie jak Cheese 2017 to okazja do tego, by spróbować tradycyjnych serów, wędlin bez azotynów, azotanów i innych środków konserwujących, naturalnego wina z odpowiednio wyselekcjonowanych drożdży i bez siarczynów, czy naturalnych wypieków wyprodukowanych na zakwasie. Warto poznać smak tradycji, jest on bowiem wyjątkowy i dzisiaj już trudno dostępny.