Szczegółowe informacje dotyczące regulacji prawnych i przykłady „z życia wzięte” – to mocne strony poradnika Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności”.
Jak czytamy we wstępie: Niniejszy poradnik nie jest aktem prawa. Nie jest też instrukcją wydaną przez jedną z wielu instytucji, z którymi producent ma do czynienia. Został napisany właśnie dlatego, że takich instytucji jest bardzo wiele i trudno jest się rozeznać w ich przepisach. Są też i takie, o których producent nie wie, dopóki same się do niego nie zgłoszą, a to już może mieć dla niego nieprzyjemne konsekwencje.
Tematyka książki:
- Rolnik producentem żywności
- Produkujemy zgodnie z przepisami fiskalnymi dotyczącymi działalności gospodarczej i rolniczej
- Organizowanie się dla wspólnego wytwarzania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych
- Lokalne i tradycyjne przetwórstwo
- Opowieść o dwóch serowarniach
- Poradniki dobrych praktyk, dotyczące higieny produktów i usług związanych z produkcją i konsumpcją artykułów rolno-spożywczych
- Od producenta do konsumenta „z ogrodu na talerz” we Francji
- Przykład producenta, który radzi sobie jak umie bez poradnika dobrych praktyk
- Produkcja wina, a nawet śliwowicy
- Organizacja Slow Food – sprzymierzeni z producentami
- Z pola na stół, czyli doświadczenia pewnych restauratorów o slofoodowym zacięciu
Autorką książki jest Zofia Winawer, członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Slow Food Warszawa, smakoszka, sprawdzona kucharka domowa, w latach: 1994-1999 autorka przepisów kulinarnych do Magazynu Gazety Wyborczej.
Wydawcą książki jest Fundacja „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej” w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Książki są bezpłatne, można zamawiać je w siedzibie fundacji przy ul. Miedzianej 3A w Warszawie.
Polecamy także odwiedzenie strony internetowej: http://www.produkty-tradycyjne.pl/