Szczegółowe informacje dotyczące regulacji prawnych i przykłady „z życia wzięte” –  to mocne strony poradnika Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności”.

Jak czytamy we wstępie: Niniejszy poradnik nie jest aktem prawa. Nie jest też instrukcją wydaną przez jedną z wielu instytucji, z którymi producent ma do czynienia. Został napisany właśnie dlatego, że takich instytucji jest bardzo wiele i trudno jest się rozeznać w ich przepisach. Są też i takie, o których producent nie wie, dopóki same się do niego nie zgłoszą, a to już może mieć dla niego nieprzyjemne konsekwencje.

Tematyka książki:

  1. Rolnik producentem żywności
  2. Produkujemy zgodnie z przepisami fiskalnymi dotyczącymi działalności gospodarczej i rolniczej
  3. Organizowanie się dla wspólnego wytwarzania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych
  4. Lokalne i tradycyjne przetwórstwo
  5. Opowieść o dwóch serowarniach
  6. Poradniki dobrych praktyk, dotyczące higieny produktów i usług związanych z produkcją i konsumpcją artykułów rolno-spożywczych
  7. Od producenta do konsumenta „z ogrodu na talerz” we Francji
  8. Przykład producenta, który radzi sobie jak umie bez poradnika dobrych praktyk
  9. Produkcja wina, a nawet śliwowicy
  10. Organizacja Slow Food – sprzymierzeni z producentami
  11. Z pola na stół, czyli doświadczenia pewnych restauratorów o slofoodowym zacięciu

Autorką książki jest Zofia Winawer, członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Slow Food Warszawa, smakoszka, sprawdzona kucharka domowa, w latach: 1994-1999 autorka przepisów kulinarnych do Magazynu Gazety Wyborczej.

Wydawcą książki jest Fundacja „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej” w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Książki są bezpłatne, można zamawiać je w siedzibie fundacji przy ul. Miedzianej 3A w Warszawie.

Polecamy także odwiedzenie strony internetowej: http://www.produkty-tradycyjne.pl/