Polska znalazła się na 10 miejscu jeśli chodzi o największą liczbę producentów ekologicznych na świecie w raporcie The World of Organic Agriculture zaprezentowanym podczas tegorocznych targów BioFach w Norymberdze.

Cieszy fakt, że na całym świecie przybywa gospodarstw ekologicznych, zwiększa się areał certyfikowanych upraw a obrót rynków zbytu produktów ekologicznych stale rośnie.

10 krajów z największą liczbą producentów ekologicznych w 2013 roku to:

1. Indie – 650 000
2. Uganda – 189 610
3. Meksyk – 169 703
4. Tanzania – 148 610
5. Etiopia – 134 626
6. Turcja – 65 042
7. Peru – 52 284
8. Włochy – 45 969
9. Hiszpania – 30 502
10. Polska – 26 598 (dane z raportu IJHARS)

Analizując to zestawienie warto dodać, że liczba producentów nie musi i raczej nie przekłada się na wielkość produkcji i rynku. Charakterystyczną cechą rolnictwa ekologicznego jest jego rozdrobnienie co z pewnością ma wpływ na liczbę producentów w takich krajach jak Indie, Uganda, Meksyk czy Tanzania. Rozdrobnienie (choć przy zachowaniu odpowiednich proporcji do wymienionych wcześniej krajów) dotyczy także Polski mimo, iż przeciętna wielkość gospodarstwa ekologicznego w naszym kraju przewyższa wielkość gospodarstwa konwencjonalnego. Analizując liczby dotyczące Polski trzeba wziąć również poprawkę na procent gospodarstw, które nastawione są jedynie na dopłaty a nie produkcję, niestety takowe gospodarstwa nadal w naszym kraju funkcjonują.

43,1 mln ha (5.6 mln ha więcej niż w 2012 r) ziemi rolnej na całym świecie objętych było w 2013 roku certyfikacją ekologiczną.

W 1999 roku było to 11 mln ha. Informacje udostępniło 170 krajów. Na rynku działają 2 miliony producentów (z czego ¾ w krajach rozwijających się) legitymujących się ekocertyfikatem.

10 krajów z największym areałem rolnictwa ekologicznego (mln ha) w 2013 roku:

1. Australia 17,2
2. Argentyna 3,2
3. USA 2,2 (2011)
4. Chiny 2,1
5. Hiszpania 1,6
6. Włochy 1,3
7. Francja 1,1
8. Niemcy 1,1
9. Urugwaj 0,9 (2006)
10. Kanada 0,9

Kraje z udziałem upraw ekologicznych powyżej 10% to: Falklandy, Liechtenstein, Austria, Szwecja, Estonia, Szwajcaria, Gujana Francuska, Samoa, Czechy, Łotwa, Włochy

Te dwa zestawienia na pewno warto traktować łącznie, łatwo bowiem zauważyć, że w pierwszym dominują kraje o bardzo dużej powierzchni (kraju i gruntów rolnych), w drugim zaś te o powierzchni niewielkiej. Wyjątkiem są tutaj Włochy, które mają duży areał ekologicznych upraw a ich udział w ogólnej powierzchni rolnej przekracza 10%. Co więcej jak pokazuje zestawienie prezentujące kraje z największą liczbą producentów, także w tej klasyfikacji Italia znajduje się w pierwszej dziesiątce.

Dane zaprezentowane zostały w trakcie Targów Bio Fach 2015, przeczytaj relację na stronach BioKuriera: BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni.