Jednym z największych problemów każdego pszczelarza jest warroza – choroba wywoływana przez roztocza Varroa destructor rozwijające się na czerwiu i dorosłych osobnikach pszczół. O sprawdzonych, naturalnych sposobach na te pasożyty mówią doświadczeni właściciele ekologicznych pasiek z Podkarpacia.

Józef Miklar z Kotani:

Odymianie kwasem szczawiowym i mrówkowym

Nigdy w pasiece nie używałem żadnej substancji chemicznej, tylko środki dopuszczone w ekologii, przede wszystkim odymianie kwasem szczawiowym i mrówkowym. Moim zdaniem kwas szczawiowy jest bardzo skuteczny. Do wzmocnienia pszczół stosuję też zioła. Mając mocniejszy układ odpornościowy, same lepiej uodparniają się na choroby.

Rozczyn wodny z jaskółczego ziela

Moim najpopularniejszym środkiem jest rozczyn wodny z jaskółczego ziela, którym przy przeglądach zwykłym zraszaczem opryskuję ramki z pszczołami. Takie opryski mają działanie grzybobójcze, owadobójcze i wzmacniające. Nigdy nie było w mojej pasiece, grzybic ani zgnilca. Do oprysku używam ziele świeże albo suszone. Robię napar: 100 g świeżego ziela na 2 l wody. Świeże polecam jako najlepsze. Wodę należy zagotować, zdjąć z ognia i wsypać ziele. Po pół godziny odcedzić. To co zostanie, przechowywać w lodówce. Następnego dnia ogrzać do 30 ° C i powtórzyć oprysk. Z suszonych ziół: 6 łyżek ziela utłuc lub rozdrobnić w młynku do kawy, dodać do 2 litrów wody i gotować 5 minut pod przykryciem. Odstawić. Najlepiej ten środek przygotować sobie wieczorem.

Do wzmocnienia pszczół stosuję jeszcze inne metody naturalne. Do cukru dodaję na 1 kg 1 ml preparatu EM Farma Plus. Jeszcze jeden wypróbowany przeze mnie środek, to nalewka propolisowa: 5 kropli na 1 kg cukru.

Odpowiedni sposób hodowli i rozmnażania

Na zdrowotność pszczół w dużym stopniu wpływa sposób hodowli, tymczasem matki „produkuje się” masowo i sztucznie inseminuje. Praktyka wskazuje na to, że takie postępowanie osłabia pszczoły. Ja w pasiece stosuję tylko naturalny system rozmnażania przez rójki i mateczniki rojowe.

Marek Barzyk z Krosna

Stosuję dwie metody: chemiczną i biologiczną..

Kwas szczawiowy

Metoda chemiczna, dozwolona w pasiece ekologicznej, to stosowanie środków takich, jak kwas szczawiowy — 3 % roztwór cukrowy alo Beevital. Roztwór kwasu szczawiowego używam do jednorazowego zabiegu w okresie jesiennym. Ten środek w minimalnym stopniu zakłóca pracę układu trawiennego pszczół, jednak nie wpływa na ich kondycję ani na jakość miodu..  .

Metoda biologiczna polega na usuwaniu czerwiu trutowego z tzw. ramek pracy. Warroza egzystuje na wszystkich stadiach rozwoju pszczoły, ale jej rozwój następuje na czerwiu zasklepionym, gdzie składa jaja i ma więcej czasu, bo rozwój czerwiu trutowego jest dłuższy niż pszczelego.

Są jeszcze inne środki ekologiczne jak paski czy płytki nasączone olejkami eterycznymi. Parujące olejki niszczą warrozę, jednak w czasie stosowania niepokoją pszczoły. Można także walczyć z warrozą przez odymianie roju w rojnicy różnymi środkami chemicznymi, albo stosować preparaty z wrotyczu czy z liścia orzecha włoskiego. Ja przez 10 lat prowadzenia pasieki ekologicznej wypraktykowałem zwalczanie warrozy wspomnianą metodą biologiczną w jesieni, pozostałą część eliminuję dozwoloną metodą chemiczną.

notował: Krzysztof Kamiński
Zaprenumeruj Eko Arkę