Soja, słonecznik i proso – te uprawy coraz częściej wybierają niemieccy rolnicy ekologiczni. Ma to związek nie tylko z sytuacją na rynku, ale także ocieplaniem się klimatu.


– Niemieccy rolnicy coraz częściej uprawiają soję, słoneczniki, proso. Powoli pojawiają się także uprawy, których w Niemczech nigdy nie prowadzono, np. ciecierzycy

– relacjonował Werner Vogt – Kaute podczas seminarium Dobre Żniwa, które odbyło się w dniach 4-5 marca 2016 w Słubicach k. Płocka (woj. mazowieckie).

Niemiecki ekspert, doradca organizacji Naturalna, zwracał także uwagę na fakt, że w przypadku ekstremalnych zjawisk klimatycznych takich jak susza, niemieckie gospodarstwa ekologiczne radziły sobie stosunkowo lepiej niż konwencjonalne.

Seminarium Dobre Żniwa odbyło się w dniach 4-5 marca 2016 w Słubicach k. Płocka (woj. mazowieckie). To organizowana od wielu lat inicjatywa mająca na celu wymianę wiedzy pomiędzy rolnikami ekologicznymi z całego kraju. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Ziarno.