Zwiększanie świadomości wśród Polaków nt. zależności między rodzajem rolnictwa a jakością żywności oraz ich wpływem na zdrowie i wolność obywatelską – to cel startującej właśnie kampanii „Nasza ziemia, nasza żywność, nasze zdrowie”

– Misją naszej kampanii jest przywrócenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym praw, które zostały im odebrane. Przywrócenie konsumentom wolności wyboru, by mogli kupować dobrą żywność bezpośrednio od rolników – mówi Jadwiga Łopata, właścicielka edukacyjnego gospodarstwa EKOCENTRUM ICPPC, laureatka ekologicznego Nobla.

W czasie najbliższych 3 miesięcy Jadwiga Łopata, Sir Julian Rose oraz ich goście będą przemierzać Polskę, prowadząc wykłady oraz warsztaty, których celem jest podnoszenie świadomości w tematach: zdrowej żywności, zależności między rodzajami rolnictwa i jakością żywności oraz ich ścisłym wpływem na zdrowie oraz szeroko pojętą wolność.
Na spotkaniach zbierane będzie również poparcie dla stanowiska w sprawie projektów ustaw: o sprzedaży żywności przez rolników, który powstał w ścisłej współpracy z rolnikami-praktykami oraz projektu ustawy o zmianie ustawy o paszach.

Co z ustawą o sprzedaży bezpośredniej?

– Z wielkim niepokojem obserwujemy to, co się dzieje wokół sprzedaży żywności przez rolników. Uważamy, że sytuacja się powtarza i stoimy w punkcie wyjścia, mimo iż obiecywano w kampaniach przedwyborczych szybką i korzystną zmianę w tej sprawie. Rolnicy muszą mieć możliwość łatwej sprzedaży swojej żywności. Tymczasem propozycja ustawy o sprzedaży żywności przez rolników jest w sejmowej „zamrażarce” już od pół roku – dodaje Jadwiga Łopata.

Projekt ustawy „O sprzedaży żywności przez rolników” stwarza warunki do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa bez zbędnego „krępowania” drobnych i średnich rolników przepisami np. sanitarno-higienicznymi. Przywraca rolnikowi „naturalne prawo” do wytwarzania i sprzedaży żywności, a konsumentom umożliwia, a także przywraca lepszy dostęp do niej.

– Żywność od rolnika jest bezpieczna. Ustawa o sprzedaży żywności przez rolników popiera sprzedaż żywności pochodzącej ze znanego źródła – nie jest to żywność od pokątnych sprzedawców czy też nieznanych producentów z UE lub z poza UE. Nasi rolnicy mają obowiązek podania dokładnego adresu swojego gospodarstwa – podkreśla Edyta Jaroszewska-Nowak, rolniczka i prezes stowarzyszenia Ekoland o/Zachodniopomorski.

Spotkania w ramach kampanii odbędą się m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach, Łodzi, Szczecinie, Koszalinie, Kołobrzegu, Świdwinie, Rokosowie, Sobótce i Rajczy. Podczas spotkań odbędą się prezentacje i degustacje przetworów oraz produktów od lokalnych rolników.

Szczegółowe informacje nt. spotkań w poszczególnych miejscowościach można znaleźć na stronie www.bezposrednioodrolnika.pl