Gospodarstwo Państwa Moń jest prowadzone metodami ekologicznymi od roku 2004. Gospodarze przed podjęciem decyzji o przestawieniu produkcji na metody ekologiczne poszukiwali niszy rynkowej dla siebie. Jak wspomina gospodarz:

Przy tak małym areale szukaliśmy dla siebie jakiejś specjalizacji, a ja też zawsze lubiłem wiedzieć co jem.

Dobre motywacje

To były dobre motywacje a decyzja o przejściu na ekologiczne metody okazała się trafna. Początkowo gospodarze próbowali utrzymać się z produkcji owoców miękkich, jednak ta próba się nie powiodła. Od 2008 roku zaczęli produkować własne sery. I to okazał się być trafny wybór. Rzadko gdzie spotykany dojrzewający ser w popiele to specjalność ekologicznego gospodarstwa rolnego Doroty i Jerzego Moń z Lubelszczyzny. Wyjątkowy smak sera i jego wysoka wartość odżywcza sprawiają, że klientów na niego nie brakuje, choć gospodarstwo wyspecjalizowało się w produkcji serów z ziołami.

Moń

Sery z ziołami

Sery z ziołami, jako produkt tradycyjny, to gama 8 różnych smaków – ser z czosnkiem niedźwiedzim, ser z pokrzywą, ser z kozieradką, ser z czarnuszką, ser z lubczykiem, ser z bazylią, ser z ziołami prowansalskimi oraz ser mix ziół.

Robię sery codziennie i nie nudzi mi się to. Po prostu lubię je robić.

– wyznaje Dorota Moń. Wszystkie sery Państwo Moń robią z mleka od krów polskich czerwonych oraz krów rasy simentalskiej. Za swoje produkty gospodarze regularnie dostają wyróżnienia i nagrody. W 2015 roku, gospodarstwo zajęło pierwsze miejsce w województwie lubelskim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia i środowisko”, organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym samym roku gospodarstwo zajęło III miejsce w IX Ekofestynie z rolnictwem i przetwórstwem żywności ekologicznej w Lublinie.

Sprzedaż poprzez MOL

Obecnie sprzedaż serów odbywa się poprzez MOL. W rejonie gdzie mieszkają Dorota i Jerzy Moń (powiat krasnostawski) była to pierwsza sprzedaż w tym systemie. Dlatego też początkowo były problemy chociażby ze szkoleniem BHP. Brak doświadczonych i wykwalifikowanych osób w tym zakresie. Co roku gospodarze są zobowiązani przeprowadzać badania właścicielskie, badania produktu gotowego w kierunku Salmonelli, gronkowca i listerii oraz wymazy czystościowe ze sprzętu. Dwa razy w miesiącu przeprowadzane są też badania mleka. Choć same badania są czasochłonne (należy próbki zawieźć do Lublina) i kosztowne (łączny koszt roczny wynosi 1 500zł) to wartość sprzedaży serów pokrywa poniesione straty i przynosi oczekiwane dochody. Przedział cenowy serów to od 35zł do 45zł/kg. Rolnicy należą do Lubelskiego Oddziału Stowarzyszenia EKOLAND od 2012r.

Specyfika gospodarstwa

Gleby na jakich gospodarzą to głównie III i IV klasa, a powierzchnia to zaledwie 11ha, w tym 2 ha dzierżawy. W zasiewach wyróżnić należy owies, pszenicę ozimą, koniczynę czerwoną, lucernę, wykę oraz 1,60ha pastwisk. Produkcja roślinna z racji na specjalizację gospodarstwa nastawiona jest na produkcje własnych pasz. Obecnie gospodarze nie muszą dokupywać pasz dodatkowych. W gospodarstwie prowadzona jest również mała hodowla kur miniaturek Kochin, 49 sztuk. Dzisiaj przy tendencji stałego powiększania stad i budowania coraz to bardziej wyspecjalizowanych obór gospodarstwo Moń jest przykładem, pokazującym jak z niewielkiej hodowli utrzymać rodzinę na godnym poziomie, nie zadłużając się na całe życie.