W największej pracy przeglądowej tego rodzaju, międzynarodowy zespół ekspertów kierowany przez naukowców z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii wykazał, że zarówno ekologiczne mleko, jaki i mięso, zawierają o ok. 50 % więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty wytwarzane konwencjonalnie.
Analizując dane z całego świata, zespół naukowców poddał przeglądowi 196 publikacji naukowych na temat mleka i 67 publikacji na temat mięsa.
Kluczowe wyniki
- mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 % więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych,
- ekologiczne mięso charakteryzuje się nieco mniejszą zawartością dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego,
- mleko ekologiczne zawiera o 40 % więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA),
- mleko ekologiczne zawiera nieco więcej żelaza, witaminy E i niektórych karotenoidów,
- mleko konwencjonalne zawiera o 74 % więcej jodu, a także nieznacznie więcej selenu.
W pracach nad publikacją aktywny udział brali naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.