To jak bardzo ważne są pszczołowate dla upraw polowych powinien wiedzieć każdy rolnik ekologiczny. To głównie dzięki pszczołom miodnym i trzmielom możliwa jest prawidłowa uprawa wielu gatunków roślin owadopylnych.

Zdjęcie trzmiela z archiwum Greenpeace
Zdjęcie trzmiela z archiwum Greenpeace

Dla przykładu takie rośliny jak:  koniczyna czerwona, lucerna, komonica, naparstnica czy szałwia ze względu na specyficzną budowę kwiatów, są zapylane właśnie przez trzmiele (ich nektar jest trudno dostępny dla posiadającej stosunkowo krótszy języczek pszczoły miodnej). Szacuje się, że w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78% gatunków. Owady zapylające są zatem bardzo istotnym elementem prawidłowo funkcjonującego środowiska przyrodniczego, jak również upraw polowych.
EkoArka poleca Państwu prowadzony obecnie projekt „Społecznego Monitoringu Pszczół”, który organizowany jest w ramach Wielkiego Spisu Zapylaczy przez Fundację Greenpeace Polska i Stowarzyszenie „Człowiek i Przyroda”. Aby wziąć udział w spisie zapylaczy i dowiedzieć się więcej na temat tych bardzo pożytecznych i ważnych dla rolnictwa stworzeń zapraszamy na stronę internetową http://www.monitoringpszczol.pl/index.php?page=o-badaniu

Uprawy zapylane przez owady:
Owoce – jabłka, pomarańcze, pomidory, gruszki, brzoskwinie, melony,
cytryny, truskawki, maliny, śliwki, morele, wiśnie i czereśnie, kiwi,
mango, porzeczki
• Warzywa – marchewka, cebula, papryka, dynia, bób, cukinia, fasola,
bakłażany, kabaczki, ogórki, soja
• Uprawy przemysłowe – bawełna, rzepak, gorczyca, gryka
• Nasiona i orzechy – słonecznik, migdały, kasztany jadalne
• Rośliny przyprawowe – bazylia, szałwia, rozmaryn, tymianek, kolendra,
kminek, koper
• Rośliny paszowe dla zwierząt – lucerna, koniczyna, nostrzyk
• Rośliny, z których pozyskuje się olejki eteryczne – rumianek,
lawenda, wiesiołek