Uprawa ekologicznego ogórka, z biznesowego punktu widzenia może okazać się bardzo dobrym posunięciem – przekonują Tadeusz Szynkiewcz i Roman Świniarski z firmy BioFood, która zajmuje się przetwórstwem owocowo warzywnym.


-Różnica w cenie ogórka konwencjonalnego i ekologicznego może wynosić nawet 100%, ale popyt wciąż rośnie. Gospodarstwa ekologiczne mają szansę nie tylko przetrwać, ale i dynamicznie się rozwijać. Muszą jednak reagować na to, co dzieje się na rynku

– zwracał uwagę Roman Świniarski podczas seminarium Dobre Żniwa, które odbyło się w dniach 4-5 marca w Grzybowie (woj. mazowieckie).

Dobre nasiona i siła robocza niezbędne

Kluczowe znacznie dla sukcesu w uprawie mają odpowiedniej jakości nasiona a także zapewnienie siły roboczej do zbioru. Oczywiście nie można pominąć tutaj kwestii wydajności. Dobra agrotechnika pozwala maksymalizować plony, dzięki czemu bardzo duży koszt jaki ponosi się na wydatki związane z pracochłonnym zbiorem są równoważone.

– Bardzo pomocne jest stosowanie folii dla ochrony przed chwastami – mówił Roman Świniarski i dodawał: –Większą produkcję lepiej przygotowywać „pod kontrakt”, który gwarantuje nam dobrą cenę. Nie pozwalajmy sobie na uprawę „w ciemno”

– radził Roman Świniarski.
Firma BioFood od wielu lat zajmuje się skupem warzyw i owoców w jakości ekologicznej. Posiada wśród rolników grupę stałych partnerów, dla których organizowane jest szkolenie i doradztwo. – Rozwijamy się razem – podsumowuje Tadeusz Szynkiewicz.

Seminarium Dobre Żniwa odbyło się w dniach 4-5 marca 2016 w Słubicach k. Płocka (woj. mazowieckie). To organizowana od wielu lat inicjatywa mająca na celu wymianę wiedzy pomiędzy rolnikami ekologicznymi z całego kraju. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Ziarno.