W jesiennej Eko Arce analizujemy możliwości jakie stwarza dla gospodarstw ekologicznych nowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW). Prezentujemy także porady dotyczące chowu indyków w gospodarstwie ekologicznym, doboru odmian warzyw do biouprawy a także wyzwań związanych z zagrodowym gospodarstwem.
- Ekowarzywa to temat rozwojowy
Warzywa od Świniarskich to na rynku solidna marka. Przed wieloma laty jej budowanie rozpoczął Roman Świniarski, który doczekał się następcy. Jeden z jego synów, Marcin, dalej rozwija gospodarstwo. Współpracuje z dużymi odbiorcami, ale prowadzi także bezpośrednią sprzedaż do ekosklepów.
- W Jabłoniowym Sadzie
Iwona i Jens Fraskowie od ponad 10 lat prowadzą gospodarstwo Ekozagroda Jabłoniowy Sad, położone we wsi Szczedrzyk, w opolskiej gminie Ozimek. Działalność opierają na czterech filarach: ekologicznym rolnictwie (którego nieodłączną częścią jest sad oraz chów świń), usługowym tłoczeniu soków, ekoturystyce oraz ekoedukacji. Nie skupiają się już na produkcji żywności – ważniejsze stało się budowanie świadomości. Na tym właśnie, ich zdaniem, opiera się zrównoważony rozwój, a poprzez to, co na co dzień robią, starają się temu właśnie zrównoważonemu rozwojowi przysłużyć.
- Urzędnik na polu
Gospodarstwo Machowskich (40 ha) należy do średnich pod względem wielkości, za to w rozdrobnieniu z pewnością jest w czołówce. Składa się ze 138 działek położonych w 8 gminach. Do najdalszej parceli odległość wynosi 35 km. Jak radzić sobie w takich warunkach? Na studiach rolniczych kiedyś nie uczono ekorolnictwa, Robert i Beata Machowscy (oboje z dyplomami studiów rolniczych) uczyli się wszystkiego od początku.
- W Malinowym Chruśniaku
Malinowy Chruśniak w Bydgoszczy i okolicach kojarzony jest nie tylko z serami i nabiałem kozim, ale także z działającym w Fordonie ekosklepem. Pomysłodawcą obu inicjatyw jest Piotr Jarecki, który rozwija je konsekwentnie przy dużym wsparciu rodziny.
- Szukamy nisz na ekorynku
Szukając pomysłu na nowe kierunki rozwoju gospodarstwa warto obserwować rynkowe trendy bo coraz więcej rolników przekonuje się, że trud włożony w korzystną sprzedaż produktu lub surowca może być większy niż ten związany z jego produkcją lub uprawą. Wskazujemy na kilka nisz, które warto rozważyć.
- Co już wiemy o nowym PROW-ie?
Powoli rolnicy zaczynają „żyć” z nowym PROW. Dlatego warto zastanowić się nad programami i działaniami, z których można będzie pozyskać subwencje. Czy program rozwoju na kolejne lata może być szansą także dla rozwoju gospodarstw ekologicznych? O jakich programach warto pomyśleć i jakie warunki trzeba spełnić, by skorzystać z pomocy? Rozmawiamy z Waldemarem Janiakiem, specjalistą do spraw rozwoju obszarów wiejskich w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa.
Rolniczego w Zarzeczewie.
- Chów indyków w gospodarstwie ekologicznym
Mięso indycze dzięki wysokim walorom odżywczym posiada ugruntowaną pozycję w spożywaniu przez konsumentów. Polska znajduje się w czołówce jego producentów, ale wciąż niewiele jest gospodarstw ekologicznych, które decydują się na taki chów.
Odmiana jako ważny element w ekologicznej uprawie warzyw (3)
Artykuł to zapis prelekcji dr Anny Szafirowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, zaprezentowany podczas konferencji „Produkować – z troską o Ziemię. Żywić – z troską o Konsumenta”, którą zorganizował Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w listopadzie 2014 roku.
- Ekologiczna mąka z Kopytowej
Młyn w Kopytowej koło Krosna (woj. podkarpackie) jako jeden z niewielu w Polsce wytwarza ekologiczne mąki i kasze. Można powiedzieć, że od początku jego produkty były ekologiczne, bo w latach powojennych rolnicy nie stosowali chemii na polu.
- Jak działają szwajcarskie szkoły dla przyszłych ekorolników? Relacja z wizyty w Szwajcarii.
Jak działają szwajcarskie szkoły dla przyszłych ekorolników? Relacja z wizyty w Szwajcarii.
Kilka szwajcarskich przykładów z zakresu edukacji przyszłych rolników ekologicznych udało się poznać osobom zaangażowanym w projekt Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie. Oto relacja Roberta Kuryluka, rolnika ekologicznego z Lubelszczyzny.
Kup numer w sklepie Wydawnictwa Gaj.