Ekologiczna borówka to towar przede wszystkim eksportowy, ale także na polskim rynku przybywa klientów – w trakcie X edycji Dobrych Żniw doświadczeniami w uprawie ekologicznej borówki dzielił się Krzysztof Rzeźnicki z gospodarstwa ekologicznego „Eko Borówka”.

Gospodarstwo ekologiczne „Eko Borówka” położone jest w Kazimierzowie (powiat rawski) między Łodzią, a Warszawą. Plantacja borówki prowadzona jest na obszarze ok. 2,60 ha. Drugie tyle przeznaczone jest na pozostałe rośliny jagodowe (m.in. dereń, który uprawiany jest na 0,28 ha). Całe gospodarstwo ma 5 ha, gleby są raczej słabe, lekkie – 5,6 klasa. Rolnicy posiadają także ogródek przydomowy (ok. 16 arów).

borowka-eko

Oprócz zaspokajania bieżących potrzeb jest on znakomitym polem doświadczalnym, które wykorzystujemy zanim zdecydujemy się na szerszą uprawę danej rośliny czy odmiany – mówi Krzysztof Rzeźnicki (na zdjęciu u góry).

Rolnik bardzo duże znaczenie w uprawie przywiązuje do rytmu księżyca – korzysta z kalendarzy księżycowych Marii Thun oraz Magdaleny i Zbigniewa Przybylaków.

Z kalendarzem przygotowuję plan upraw. Na bieżąco je porównuję a także obserwuję przyrodę i to właśnie ta obserwacja pomaga mi podejmować ostateczne decyzje bo nie w każdej sytuacji kalendarz okaże się pomocny gdyż powstaje on znacznie wcześniej i możliwe są błędy. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i obserwacja przyrody. Ja widzę kiedy w moim gospodarstwie jest najlepszy moment do siewu czy zbioru – mówi.

Trzmiele z własnego chowu

Ciekawostką jest fakt, że Krzysztof Rzeźnicki ukończył kurs hodowli trzmieli i prowadzi hodowlę na potrzeby gospodarstwa a także na sprzedaż dla innych rolników zajmujących się uprawą owoców miękkich.

Sok z ekologicznej borówki
Sok z ekologicznej borówki

Sprzedaż

Towar jest kosztowny, nawet jako konwencjonalny, dlatego cena, którą oferuję odbiorcom nie różni się od tej, którą utrzymują za surowiec z rolnictwa konwencjonalnego. Działalność jest opłacalna także na takich warunkach. 80% produkcji gospodarstwa przeznaczanych jest na eksport, 10% trafia na rynek hurtowy a pozostałe 10% rozchodzi się w ramach sprzedaży bezpośredniej – mówi Krzysztof Rzeźnicki.

X edcyja seminarium Dobre Żniwa odbyła się w dniach 4-5 kwietnia 2013 w Grzybowie k. Płocka. Więcej artykułów z tego wydarzenia oraz relacja i zdjęcia w jesienno – zimowym numerze Eko Arki (3,4 – 2013).

oprac. Karol Przybylak